Järvenpään Kaupunkikehityslautakunta päätti palkita Härmän Ratin vuoden 2020 Järkevä -palkinnolla joulukuun 9. päivän kokouksessaan.

Härmän Rati on ravintola, juhlatila ja majoituspaikka, joka perustettiin vuonna 2016. Ravintola käyttää ainoana Suomessa ruuan valmistuksessa 99 % luomua. Härmän Rati on voittanut LUOMU SM -kilpailujen pienten toimijoiden sarjan nyt neljä vuotta peräkkäin.

”Lautakunta katsoi, että tämä ravintola on ansainnut Järkevä- palkinnon varsinkin, kun kuluva vuosi on ollut kaiken kaikkiaan erittäin haasteellinen”, kertoo kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Pirjo Komulainen.

Härmän Rati kuvattuna edestä
Kuvat: Härmän Rati
Härmän Rati

Pohjalainen rakennus eli rati sopii hyvin Tuusulanjärven perinnemaisemaan. Härmän Ratin kovettu kaksfooninkinen päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Lahdenkylästä. Hirsirakennus on rakennettu 1920-luvulla ja toiminut alun perin kansakouluna.

Nykytoiminnassa vanhojen hirsien ympärille rakennettiin moderni ravintola- ja majatalokokonaisuus perinteitä kunnioittaen. Härmän Rati aloitti luomuruuan tarjoamisen elokuussa 2016. Siitä asti, vuoden ajan ruokia ja reseptejä on kehitetty hartaudella.

Kaikki ruoka tehdään alusta loppuun saakka käsityönä tuoreista raaka-aineista. Ruokien reseptit ja maut ovat lähellä sitä, mitä ne olivat äitien, mummojen ja isomummojen aikaan. Salaattipöytään on kehitetty paljon tuotteita ”Marttojen” oppien mukaan.

”Raaka-ainevalinnoillamme tahdomme omalta osaltamme vaikuttaa puhtaan luonnon säilymiseen, tuotantoeläinten elinolosuhteisiin sekä siihen, millaisen maapallon jälkeemme jätämme”, kertoo omistaja, yrittäjä Juha Ollila Härmän Ratin nettisivuilla.

Kaupungin Järkevä-palkinto

Järkevä-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin Järvenpäässä tehtäviä ympäristötekoja ja resurssiviisasta toimintaa. Palkinnon saajana voi olla järvenpääläinen yksityishenkilö, ryhmä, yhdistys tai yritys.

Resurssiviisauden idea on pienentää haitallisia ympäristövaikutuksia siten, että samalla edistetään asukkaiden hyvinvointia ja vahvistetaan alueen kilpailukykyä muuttuvassa maailmassa.

Palkinto jaetaan vuosittain ja se myönnetään ympäristön hyvinvoinnin tai laajemmin resurssiviisaan toiminnan edistämisestä. Järkevä-palkinnon myöntämisessä pidetään lisäksi etuna sitä, että

  • toiminta on esimerkillistä, muut voivat seurata esimerkkiä tai muutoin osallistua toimintaan
  • toiminnassa ovat mukana ainakin jollain tavoin kaikki palkittavaan yhteisöön kuuluvat
  • toiminta on pitkäkestoista ja jatkuu myös tulevaisuudessa
  • toiminnalla on laaja vaikuttavuus

Lämpimät onnittelut ravintola Härmän Ratille vuoden 2020 Järkevä -palkinnon voittamisesta!