Kulttuurilainaamo tuo kulttuurielämykset, urheilun ja taiteen kaikkien kaupunkilaisten saataville. Se mahdollistaa esimerkiksi kulttuuririentoihin pääsylippujen tai urheiluotteluihin kausikorttien lainaamisen Järvenpään kirjastosta kirjastokortilla. Kulttuurilainaamo on rahoitettu Järvenpään Yrittäjät ry:n järjestämällä hyväntekeväisyystapahtumalla elokuussa 2023. Paikalliset yritykset voivat myös tarjota omia palveluita lainaamoon.

Kulttuurilainaamon kautta kulttuurielämykset, urheilu ja taide kaikkien kaupunkilaisten saataville

Kulttuurilainaamoidean taustalla on Järvenpään Yrittäjät ry. Mukana ideaa toteuttamassa ovat olleet Yrittäjien puheenjohtaja Roope Lehtoranta, varapuheenjohtaja Petra Willberg sekä hallituksen jäsen Mari Orlo.

– Idea Kulttuurilainaamoon syntyi, kun pohdimme hyväntekeväisyystapahtumamme Katukoriksen tuotoille kohdetta. Halusimme tuoda iloa ja lisätä yhteisöllisyyttä sekä tapahtuman että lahjoitettavan tuoton kautta, sanoo Petra Willberg. Yhteistyö kaupungin kanssa mahdollisti kirjaston mukaan tulemisen ja saimme helpon tavan toteuttaa lainaamo, hän jatkaa.

Tällä hetkellä kulttuurilainaamo mahdollistaa Raiders Basket -kausikorttien sekä Kotone Sportin padel-pelivuoron lainaamisen. Lisäksi kulttuurilainaamo on lahjoittanut lainattavia pilatesrullia ja padelmailoja. Kirjasto sai myös Studio 123 -elokuvateatterin lippuja, mutta ne loppuivat suuren kysynnän vuoksi.

– Kevään aikana tavoitteena on kasvattaa lainattavien tuotteiden valikoimaa. Toivomme löytävämme yhteistyön kautta muutamia elämyksellisiä palveluita sekä iloa tuottavia tavaroita, ideoi Mari Orlo. Otamme mielellämme ehdotuksia ja toiveita vastaan, mitä kulttuurilainaamosta olisi mukavaa lainata. Myös yritykset voivat tarjota omia palveluitaan mukaan lainaamoon, hän vinkkaa.

Järvenpään kaupungin kulttuuripalvelut ottivat idean vastaan iloiten. Kirjastolla on useita tärkeitä lainsäädännön määrittelemiä tehtäviä, kuten edistää kuntalaisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä aktiivista kansalaisuutta. Kirjastot ovat kaikkien saatavilla, ja kirjastojen ansiosta kaikilla vapaa pääsy tietoon, oppimateriaaleihin, kulttuuriperintöön ja viihteeseen. Järvenpään kaupunginkirjastolla on jo valmiiksi monipuolinen lainattava aineisto, ja kulttuurilainaamon tuotteet täydentävät valikoimaa.

– Edellytyksenä on oikeastaan vain uudentyyppisen lainattavan aineiston taipuminen kirjastojärjestelmän ja lainauskäytänteiden asettamiin rajoihin. Kulttuurilainaamon idea istuu siis hyvin kirjaston perustehtävään, kommentoi vastaava kirjastonhoitaja Suvi Kauranen.

Kaupunki iloitsee yhteistyöstä paikallisten ja innovatiivisten yrittäjien kanssa

– Konsepti mahdollistaa sen, että kulttuuri- ja urheiluelämykset kuuluvat kaikille. Ainutlaatuista tässä on lisäksi se, että tämä on puhtaasti yrittäjiltä lähtenyt idea, iloitsee Järvenpään kulttuurijohtaja Pirre Raijas.

Lisätietoja:
yrittäjä Mari Orlo, puh. 040 568 1895

yrittäjä Petra Willberg, puh. 044 269 6586

Järvenpään kaupunki, kulttuurijohtaja Pirre Raijas, puh. 040 315 2244

Kuva: Noora Puotiniemi