Järvenpään kaupunki sijoittui kunnille tehdyssä kasvupotentiaalianalyysissa sijalle yhdeksän. Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä -selvityksessä käytiin läpi Manner-Suomen kuntien (295) elinvoimaisuutta, yritysdynamiikkaa ja kasvupotentiaalia erilaisten tunnuslukujen näkökulmasta. Kärkisijan kisassa vei Espoo.

Järvenpään hyvä sijoitus ei tullut yllätyksenä, koska kaupungissa on viime vuosina panostettu positiivisiin kasvun osatekijöihin, investoitu toimintaympäristöön ja luotu edellytyksiä entistä elinvoimaisemmalle kaupungille. Kasvun ja elinvoiman näkökulmasta avainasemassa ovat alueen työllisyys- ja yritysdynamiikka, väestönkehitys, alueen vetovoima, toimintaympäristö sekä laajemmin yleinen ilmapiiri.

Tärkeällä paikalla kasvun keskiössä on myös alueen sijainti. Järvenpään loistava sijainti ja hyvät liikenneyhteydet onkin houkutelleet lukuisia isoja toimijoita kaupunkiin. Tästä hyvä esimerkki on Lidl:n päätös sijoittaa yrityksen uusi jakelukeskus Järvenpään Boogien yritysalueelle. Uusien avainyritysten ohella Järvenpään vetovoimaisuuden kehittymistä kuvaa viime vuosien kova väestönkasvu.

Positiivisten kasvuedellytysten ohella kaupungin kärkihankkeet sekä dynaaminen kaupunkikehitys mahdollistavat sen, että Järvenpään kehitys on myös tulevaisuudessa suotuisaa. Kaupunki osaltaan tulee varmistamaan, että Järvenpää on vetovoimainen yhteistyökumppani, joka tarjoaa osaavaa työvoimaa, monipuoliset kasvumahdollisuudet sekä elinvoimaisen ja innovatiivisen toimintaympäristön.

Laajemmin kasvupotentiaalianalyysin tuloksiin pääset tutustumaan Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) julkaisussa ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä”, jonka ovat kirjoittaneet Timo Aro, Susanna Haanpää ja Anna Laiho.