Pyhäsalmen kaivos Pohjois-Pohjanmaalla on tullut 60-vuotisen taipaleensa päähän. Kaivostoiminnan päättyminen tarkoittaa myös noin sadan työntekijän töiden loppumista. Pienellä paikkakunnalla tämä tarkoittaa isoa muutosta koko alueen elinympäristössä ja se on vähintäänkin iso elämänmuutos työntekijöille. Kaivosyhtiö järjesti rekrymessupäivän, minne kutsuttiin potentiaalisia työnantajia esittelemään yrityksiä sekä halutessaan myös pitämään työhaastatteluja.

Messuilla Pyhäsalmella

Järvenpäässä Lujabetonin kaveriksi Järvenpäästä lähti kaupungin elinvoimapalvelujen edustus sekä ATA Henkilöstöpalvelut.

Itse rekrytapahtumassa oli kymmenkunta yritystä ja toimijaa. Lähestulkoon kaikki Pohjois-Pohjanmaalta, Lapista tai Kainuusta. Edustettuina olivat erityisesti kaivos- ja metallialan yritykset.

Kaivokselta jää työttömäksi sekä kaivoksen että huollon osaajia, mutta ihan yhtä lailla uusien haasteiden edessä ovat keittäjät, siivoojat ja toimistotyöntekijät aliurakoitsijoista puhumattakaan.

Päivän antiin tutustui kuutisen kymmentä työntekijää, jotka pääsivät kyselemään yrityksiltä työmahdollisuuksista ja jättämään yhteystietonsa.

Kysyimme toukokuussa yrittäjien Uutiskirjeen kautta paikallisilta yrityksiltä mahdollisista työpaikoista, joita kaupunki voisi mainostaa rekrymessuilla mahdollisena uutena työpaikkana. Saimme noin 10 yrityksen tiedot. Tarkoitus on, että Pyhäsalmen työntekijät ottavat suoraan ko. yrityksiin yhteyttä. Tosin etäisyys voi olla monelle suurin haaste.

Mitä kokemuksia tarttui matkaan?

Tämä messukäynti oli pilotti, johon lähdimme tutkailemaan toimintatapoja ja oppimaan uutta. Tämän reissun selkein anti oli ehkä se, että noinkin pohjoisesta on iso kynnys lähteä Uudellemaalle työn perässä. Nykyisellä paikkakunnalla on kuitenkin koti, suku ja muu elinpiiri. Toki rohkeitakin varmasti on ja heistä joku yritys saa hyviä työntekijöitä.

Messut olivat hyvä mahdollisuus saada samaan paikkaan paljon toimijoita esittelemään uusia mahdollisuuksia. Messupöytä on matalankynnyksen yhteydenotto ja jos tarjolla on vaikkapa karamellia tai arvonta, jututtamaan on helpompi tulla.

Meitä esittelijöitä hellittiin vielä viemällä meidät ns. pohjalle. 1,4 km syvyydessä, vain 2,5 minuutin hissimatkan päässä kaivoksessa esiteltiin isoja koneita, huoltohalleja, sosiaalitiloja, ruokala ja mm. maailman syvimmällä sijaitseva sauna. Toivottavasti alueelle keksitään jotain muuta käyttöä tulevaisuudessa. Paikka on varsin vaikuttava.

Lisätietoja: Essi Hämäläinen, essi.hamalainen@jarvenpaa.fi, 040 315 2246