Astetta alemmas on useamman eri tahon energiansäästökampanja. Kampanjassa Kampanja lanseerattiin perinteisellä energiansäästöviikolla, mutta tällä kertaa kampanja kestää koko lämmityskauden ajan.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat nostaneet energian hintaa ja edessä häämöttävä talvi voi tuoda tullessaan jopa energiapulan.

Jokaisen on varauduttava siihen, että etenkin sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä. Suurin paine sähköverkolle on etenkin aamuisin virastoiden, koulujen ja työpaikkojen auettua n. klo 8-10 sekä neljän jälkeen ja alkuillasta ihmisten mennessä koteihin laittamaan ruokaa ja tekemään kotitöitä.

Jokainen kutsutaankin nyt talkoisin vähentämään energiankäyttöään.

Myös yritykset on kutsuttu mukaan. Yritysten osuus etenkin sähkönkulutuksesta on varsin suuri ja ilman sähköä ei suurin osa yrityksistä voi toimia.  Yritys voi tehdä etukäteen suunnitelman, mitä voidaan tehdä, jos sähköt katkeavat. Siinä arvioidaan esimerkiksi tuotteiden säilyvyys, mahdolliset vaaratilanteet, jos asiakkaat tai työntekijät jäävät yrityksen tiloihin pimeään sekä varaudutaan mahdollisiin laiterikkoihin. Varautumalla voidaan ehkäistä katkojen aiheuttamia isompia vahinkoja ja vähentää mahdollista tuotantohävikkiä. Voit tutustua säästövinkkeihin astetta alemmas -sivuilla: Yritykset – Astetta Alemmas

Järvenpään kaupunki osallistuu kampanjaan tarkastelemalla omien tilojensa huonelämpötiloja ja kiinteistöjen valaistusaikoja. Myös liikuntatoimi on lähtenyt talkoisiin mukaan. Lähde sinäkin!