Järvenpään kaupungin vuosittainen ympäristöpalkinto jaettiin jälleen kerran. Vuoden 2023 Järkevä-palkinnon sai järvenpääläisten yritysten perustama kollektiivi.

Yhteistyössä on voimaa! Herkkupajan yrittäjä Ulla Ceder ja Kakkutalo Gilanin Mika Gilan toimivat 17.12.2023 joulukaupan edustalla sisäänheittäjinä Torin joulumarkkinoilta Prisman sisään lämmittelemään tulleille ihmisille. Yrittäjien tarjoama kuuma glögi sekä paikalliset jouluherkut maistuivat ja nostattivat joulufiilistä kaupunkilaissa. Kuva: Soile-Maria Linnemäki.

Mitä saadaan, kun järvenpääläiset yrittäjäaktiivit toteuttavat kaikkia osallisia hyödyttävän yhteistyöhankkeen? Joulukauppa, jossa keskeisellä paikalla samojen seinien sisällä toimivaan puotiin voivat yritykset tuoda myyntiin tuotteitaan ja palveluitaan.

Pääasiassa paikalliset pienet yritykset ovat perustaneet joulukuun ajaksi joulukaupan Prisma-keskukseen Järvenpäähän. Yhteistyö on erinomainen esimerkki siitä, miten pienistä puroista kasvaa iso virta. Ratkaisu on tilatehokas, koska kaikkien yrittäjien ei tarvitse erikseen keksiä seiniä, minkä sisällä toimia. Toisaalta monipuolinen valikoima kannustaa asiakkaita jouluostoksille lähelle ja suosimaan lähituotteita, jotka suurelta osin ovat kestävämmin tuotettuja kuin ulkomailta tulleet hyödykkeet. Työllistämisvaikutuksista puhumattakaan.

Kollektiivissa on mukana yhteensä 45 yritystä, joista 32 on järvenpääläisiä ja loput lähikunnista. Yritykset toimivat laajalla skaalalla ravintolapalveluista aina kalusteisiin ja hyvinvoinnin eri alueisiin – ja kaikkea siltä väliltä. Kollektiiviin mukaan lähteminen on mahdollisuus uusille yrityksille tuoda tuotteita ja palveluja laajemmin tietoisuuteen.

Hierontapalvelut Kulkevat Kädet -yrityksen Kaisa Kervinen kiittelee kollektiivin pystyyn laittamista:

“Tämä on huikea juttu! Minulle, vasta-aloittaneelle yrittäjälle tämä oli ihan mieletön mahdollisuus tuoda yritystä ihmisten tietoisuuteen. Kun ei ole omia toimitiloja on esimerkiksi lahjakorttien myynti pieni haaste, mutta nyt pääsin kohtaamaan paljon ihmisiä ja kertomaan palveluistani. Uskon, että tämä sijoitus kantaa pitkälle ensi vuoteen. Jos jatkossa tulee vastaavanlaisia tapahtumia olen ilman muuta niissä mukana ja kannustan muitakin osallistumaan. Näin yksinyrittäjälle lisäarvoa tuo myös muiden yrittäjien kohtaaminen ja antoisat keskustelut.”

Yksi hankkeen puuhanaisista Vaatepuu-yrityksen Soile-Maria Linnemäki ei ole Järkevä-palkinnon kanssa tekemisissä ensimmäistä kertaa. Yritys palkittiin vaatelainaamon ja kestävän vaatekaapin mahdollistamisesta palkinnolla vuonna 2017. Kollektiivi on luonnollinen lisä toiminnalle ja mahdollisuus tiivistää ja kannustaa paikallisten pienyrittäjien toimintaa.

“Tuntuu tosi hienolle, että paikallisten yritysten välinen yhteistyö on tunnistettu kaupungissamme kestävän kehityksen mukaiseksi toiminnaksi ja Järkevä -palkinnon saajaksi. Joulukaupalla haluttiin vastata kaupunkilaisten tarpeeseen; haluan ostaa paikallisilta yrityksiltä ja tehdä se mahdollisimman helpoksi ja hauskaksi, elämykselliseksi tapahtumaksi. Kestävän kuluttamisen yhtenä nyrkkisääntönä voi pitää lähituotteiden ja -palvelujen ostamisen. Perinteisemmän joulukaupan valikoimaan halusimme tuoda lisänä yritysten aineettomat palvelut sekä myös second handia ja vintagea hyväntekeväisyyttä unohtamatta. Emme voisi olla ylpeämpiä lopputuloksesta sekä kaupunkikehityksen tunnustuksesta. Kiitos.”

Onnittelut kollektiiville ja toivottavasti ensi vuonna taas uudestaan!

Järkevä-palkinto

Järkevä-palkinnolla kannustetaan kaupungissa toimivia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä sekä yksittäisiä asukkaita toimimaan vastuullisesti ja ympäristön hyvinvointia edistävällä tavalla. Palkintoa saa loppusyksystä ehdottaa kuka tahansa ja voittajan valitsee kaupunkikehityslautakunta vuoden viimeisessä kokouksessaan. Aikaisempia voittajia ovat olleet muun muassa Lidl Suomen Järvenpään jakelukeskus, Järvenpään kirjasto, Vaatepuu ja Kierrätyskirppu. Vuoden 2023 Järkevä-palkinto oli järjestyksessään 21.