Hyönteispohjaista proteiinia valmistava Volare on ilmoittanut rakentavansa yrityksen ensimmäisen teollisen laitoksen Järvenpäähän. Valmistuttuaan laitos tulee tuottamaan noin 5 000 tonnia ilmastoystävällistä proteiinia ja öljyä vuosittain. Volaren kiertotalouteen perustuvaa proteiinia hyödynnetään muun muassa kalanrehuissa ja lemmikinruoissa.

Volare on yrityksen perustamisesta lähtien tähdännyt luomaan ruoantuotantoon mahdollisimman kestävää arvoketjua. Järvenpäähän rakennettava laitos tukee tätä tavoitetta 5 000 tonnin tuotantokapasiteetilla.

“Tuotamme korkealaatuista proteiinia ja öljyä ruoantuotannon sivuvirroista, millä on merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia. Uuden laitoksen avulla pystymme vastaamaan voimakkaasti kasvavaan vähäpäästöisen proteiinin kysyntään Suomessa ja Euroopassa”, kertoo Volaren toimitusjohtaja Tuure Parviainen.

Volare on soveltanut höynteispohjaista proteiiniaan muun muassa kalarehuun sekä koiran- ja linnunruokaan. Eläinten ruokavalion kautta voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko ruoantuotantoketjun päästöihin.

“Ruokatottumukset ovat menossa enenevässä määrin kestävämpään suuntaan, mutta tämä on kuitenkin hidas muutos. Esimerkiksi kalojen ja lemmikkien ruokatottumuksia voidaan muuttaa paljon nopeammin ja niihin päästöihin voimme vaikuttaa välittömästi”, Parviainen jatkaa.

Järvenpäähän kymmeniä uusia työpaikkoja

Laitoksen rakennustyöt aloitetaan vuoden 2023 aikana Järvenpään Svengin yritysalueella. Laitos tulee työllistämään valmistuttuaan noin 20 henkilöä ja rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on noin 200 henkilötyövuotta. Järvenpää valikoitui tehtaan rakennuspaikaksi niin sijainnin kuin alueella toimivien yritysten takia.

“Järvenpään lähellä on monta merkittävää ruoka- ja juomateollisuuden toimijaa, mikä mahdollistaa raaka-aineidemme lyhyet ja ekologiset kuljetukset. Lisäksi kaupunki suhtautuu myönteisesti uusiin ruokateollisuuden ja kiertotalouden hankkeisiin”, Parviainen toteaa.

Järvenpään kaupunki näkee Volaren toiminnan tukevan monia kaupungin elinkeinoelämän linjauksia

“Meille on tärkeää saada Järvenpään kaupunkiin uusia kasvavia yrityksiä, jotka tuovat työpaikkoja sekä tukevat ja rikastavat kaupungin elinkeinoelämää. Elintarviketeollisuus on yksi kaupungin neljästä kärkialasta ja tähän kärkialojen laajenevaan verkostoon Volare sopii erinomaisesti”, kertoo Järvenpään kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen.

”Olemme iloisia, että Järvenpää valikoitui Volaren tuotantolaitoksen sijaintipaikaksi. Yhteistyö Volaren kanssa on sujunut erinomaisesti ja hankekokonaisuutta edistetään yhteistyössä,” jatkaa kaupungin yritys- ja elinkeinopalveluista vastaavan Business Järvenpään yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo.

****

Volaren uuden laitoksen projektijohtajaksi on nimetty järvenpääläinen Atte Rautio, joka on aikaisemmin muun muassa ohjannut Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen rakennussuunnittelua.

Lisätietoja:

Volare, COO, Jarna Hyvönen, jarna@volare.fi

Järvenpään kaupunki, Business Järvenpää, yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo, susanna.aramo@jarvenpaa.fi

Volare

Volare on VTT-taustainen suomalainen syväteknologiayhtiö, joka valmistaa hyönteisraaka-ainetta korvaamaan muita eläin- ja soijapohjaisia proteiineja, joiden tuotantoon käytetään runsaasti vettä, maapinta-alaa ja energiaa. Kiertotalouden periaatteiden mukaan tehtyä hyönteisproteiinia tuotetaan mustasotilaskärpäsen toukista, joita ruokitaan elintarviketeollisuuden sivuvirroilla. Volaren proteiinia hyödynnetään muun muassa kalanrehuissa ja lemmikinruoissa. Yhtiö pyrkii saavuttamaan merkittäviä ilmasto- ja ympäristöhyötyjä, kuten 500 000 CO2 tonnin päästövähennyksen vuoteen 2030 mennessä. Volare nostettiin maineikkaiden WIRED- ja Sifted -julkaisujen nousevien startup-yritysten listoille vuonna 2021 ja 2022.