Vähänummen yritysalueelta löytyi useita alueen yleisilmeeseen vaikuttavia epäkohtia. Kaupunki kehottaa yrityksiä huolehtimaan tonttinsa ylläpidosta ja kasvillisuudesta nykyistä paremmin.

Järvenpään kaupunki toteutti lokakuussa Viihtyisä kaupunkikuva -toimintamalliin sisältyvän maastokatselmuksen Vähänummen yritys- ja teollisuusalueella. Maastokatselmus tehtiin samalla alueella toistamiseen. Edellinen maastokatselmus toteutettiin Vähänummen yritysalueella syksyllä 2021.

Katselmukseen osallistui alueen yrittäjiä sekä kaupungin edustajia. Katselmus aloitettiin Yrittäjänkadulta, josta jatkettiin Keksijänkadulle, Ahertajankadulle, Ahertajankujalle, Tekijänkadulle, Tuottajankadulle, Yrittäjänkadulle, Puurtajankadulle, Kehittäjänkadulle ja Emalikadulle.

Ennen katselmusta yrittäjillä ja kaupungin edustajilla oli mahdollisuus tarkastella aluetta ilmakuvien avulla Järvenpään karttapalvelun kautta. Kaupunki pahoittelee, ettei karttapalvelussa ole vielä ollut saatavilla vuoden 2023 ilmakuvaa.

Havaintoja maastokatselmusalueelta

Kuva Ahertajankadulta

Maastokatselmusreitti kulki Ahertajankadun läpi. Kaupunki toivoo yritysten siistivän tonttejaan. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Keksijänkadun ja Tekijänkadun katualueelta löytyneet rekkojen lavat ja kontit nähtiin ongelmallisena turvallisuuden, puhtaanapidon, näkyvyyden ja alueen yleisilmeen kannalta. Edellisen syksyllä 2021 alueella toteutetun maastokatselmuksen jälkeen kaupunki on tuonut pysäköintikieltomerkin Tekijänkadulle yrittäjien toiveesta. Kaupunki harkitsee pysäköintikieltomerkkiä pystyttämistä myös Keksijänkadulle.

Lisäksi Keksijänkadun maastossa havaittiin maastoon jätetty puupino sekä sepelikasa Keksijänkadun ja Yrittäjänkadun risteyksessä. Kadunreunoilla havaittiin roskia ja ylimääräistä jätettä, kuten vanhoja huonekaluja ja autonosia. Myös Ahertajankadulla havaittiin kasvillisuudesta johtuva näkemäeste ja todettiin jätteestä johtuvaa epäsiisteyttä yritysten tonttialueilla.

Vähänummen yritysalueella havaittiin myös joitakin tontinylityksiä, jonka vuoksi kaupunki toivoo yritysten tarkistavan tonttinsa rajat. Tarvittaessa tontin rajojen tarkistamiseen saa apua kaupungin karttapalvelusta tai Järvenpää-infosta.

Näkymä Keksijänkadulla

Näkymää Keksijänkadulle. Lavat ja muu ylimääräinen materiaali tiellä tai sen reunoilla vaikuttavat alueen turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Kuva Tekijänkadulla

Tekijänkadulta löytyneet ja katualueelle ulottuvat kontit muodostavat näkemäesteen ja vaikuttavat siten turvallisuuteen ja esimerkiksi haittaavat talvisin aurausta. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Näkymää Tekijänkadulla

Näkymää Tekijänkadun varrelta. Viihtyisään kaupunkikuvaan vaikuttavat myös yritysten omat tontit, jotka kaupunki toivoo pidettävän siisteinä ja järjestyksessä. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Näkymää Kehittäjänkadulla

Näkymää Kehittäjänkadulta. Eurolavat ja muu ylimääräinen materiaali kadunreunoissa vaikuttaa alueen ilmeeseen ja turvallisuuteen. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Ohjeistusta alueen yrityksille

Kaupunki suosittelee alueen yrityksiä tarkistamaan kiinteistönsä yleisilmeen. Esimerkiksi valaisimien vieressä olevat tai tielle kasvavat puut sekä muu kasvillisuus vaikuttavat alueen yleisilmeeseen ja muodostavat näkemäesteen.

  • Aidanvierustojen ja kadun väliseen siisteyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta varmistetaan kunnossapidon toimivuus ja kuivatus. Tällä on myös vaikutusta alueen yleisilmeeseen.
  • Tontilta tielle kasvavia oksia tulisi poistaa, jotta ne eivät ole kunnossapitokaluston tiellä eivätkä ole näkemäesteenä heikentäen kadun käyttäjien turvallisuutta.
  • Tonttiliittymien kunnossapito ojarumpuineen on kiinteistön omistajan vastuulla.
  • Lehtien poistaminen myös oman tontin alueelta on tärkeää, etteivät ne pääse kulkeutumaan ojarumpuun.
  • Kunnossapitolain mukaan tontin omistajan tulee huolehtia tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan puhtaanapidosta sekä kasvillisuuden siistinä pitämisestä enintään kolmen metrin päähän tontin rajasta. Asiasta lisää Yleisten alueiden ylläpito | Järvenpää (jarvenpaa.fi)

Mukana ollut alueen yrittäjä esitti kysymyksen kaupungille aidoituksen rakentamisesta tonttiensa reunoille. Aita on mahdollista rakentaa rakennusluvan mukaisesti. Mikäli aita on yli 120 cm korkea, lupa rakentamiselle tulee hakea Lupapisteestä.

Kunniamaininnat

Kaupunki on päättänyt myöntää kaasuteollisuusalalla toimivalle Woikoskelle (os. Puurtajankatu 22) ja majoitusalalla kalustettujen asuntojen toimintaan keskittyvälle KVP Groupille (os. Yrittäjänkatu 15) kunniakirjan siisteistä ja esimerkillisistä pihoista. Lämpimät onnittelut voittajille! Kunniakirjat toimitetaan yrityksille tuonnempana.

Yrityksille, joiden alueen kohdalla on ollut huomautettavaa, mutta jotka onnistuvat parantamaan merkittävästi tilannettaan ja yleisilmettään, voidaan myöntää kunniakirja myöhemmin.

Kaupunki kiittää kaikkia Vähänummen yritysalueen maastokatselmuksessa mukana olleita yrityksiä!

 

Kunniamainninnan saanut KVP Group

KVP Group on yksi syksyn 2023 maastokatselmuksen kunniamaininnan saaneista yrityksistä. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Kunniamaininnan saanut Woikoski

Toinen kunniamaininta myönnetään Woikoskelle. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Seuraavana vuorossa Boogien yritysalue

Seuraava Viihtyisä kaupunkikuva -maastokatselmus järjestetään Boogien yritysalueelle keväällä 2024. Tulevan kohteen yritykset voivat jo hyvissä ajoin alkaa siistiä pihojaan.

Viihtyisämmän ja turvallisemman kaupunkikuvan puolesta,

Aija Schukov
ylläpidon rakennuttajapäällikkö, kaupunkitekniikka
p. 040 315 3586
aija.schukov@jarvenpaa.fi

Susanna Aramo
yrityspalvelupäällikkö, ýritys- ja elinkeinopalvelut
p. 040 315 3130
susanna.aramo@jarvenpaa.fi