Järvenpään Kukkatalon yrittäjä Saija Sitolahti suorastaan kuplii intoa. Sen jälkeen, kun tieto World Cup-kisapaikasta tuli, on ehtinyt tapahtua paljon. Interflora World Cup on kukkasidonnan maailmanmestaruuskilpailu, joka järjestetään tänä vuonna Manchesterissa, Englannissa.

– Kisa pyörii ajatuksissa koko ajan, ideoita tulee ja menee. Tähän kilpailuun pääseminen on hiljaisten toiveiden täyttymys, Saija Sitolahti sanoo.

Takana on jo menestystä SM- ja PM-tasolla, mutta nyt on kyseessä eri mittaluokan kilpailu. 7.–10.9.2023 järjestettävä Interflora World Cup esittelee palkittuja floristeja ympäri maailmaa. Maailmanmestaruudesta kisataan joka neljäs vuosi.

– Tuntuu, että nyt on juuri oikea aika tälle aika isolle haasteelle, Saija Sitolahti sanoo. Lapset ovat kasvaneet ja yrityksessä on luottohenkilöitä, joten keskittymiselle on hyvä alusta. Lisäksi kisa näyttäytyy kehittymishaluiselle floristimestarille tilaisuutena luoda jotain uutta – ehkä koko alalle. On tavallaan pakkokin miettiä tapoja tehdä asioita toisin.

– Tulee tehtyä jotain sellaista, mitä muuten ei tulisi. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teema innostaa ja tässä on myös yhteiskunnallinen aspekti.  – Ja tietysti viedään Suomea maailmankartalle, Sitolahti lisää.

Siihen, kun kisalaukut pakataan, on vielä matkaa, mutta jo nyt mukana on yhteistyökumppaneita sekä tuttavia avustamassa järjestelyissä. Kisaan assistentiksi lähtee sisko Eine-Maria, joka itsekin on osallistunut alan kilpailuihin. Valmennustiimissä on lisäksi kaksi kilpailukonkaria Varpu Suontaka-Lahtinen Ikaalisista ja Kirsi Vesalainen Turusta.

Yhteistyökumppanit ovat tärkeitä tämän mittaluokan tapahtumaan osallistumisessa.
– Yhteistyökumppaneista loistavana esimerkkinä hirsitalovalmistaja Honkarakenne Oyj, sillä kilpailun johtavana teemana on vastuullisuus ja luonto, Sitolahti kertoo. Mukana ovat tässä vaiheessa myös mm. Järvenpään kaupunki/Business Järvenpää ja Keuda. Yhteistyökumppaneita etsitään lisää.

Kisaa edeltää iso määrä ajatus- ja konkreettista työtä. Suunnitelmia syntyy niin ajatuksissa kuin paperilla, ja seuraavana on prototyyppien valmistus. Esimerkiksi etukäteen valmisteltava tilatyö ”Metsän latvukset” on kokoluokkaa kaksi kertaa kaksi metriä. Kimpputasolla ei siis mennä, vaikka kukilla onkin päärooli.

Kisamatka on viikon pituinen esivalmisteluineen. Itse kilpailu kestää kolme päivää jä kilpailijat sitovat yhteensä kuusi työtä, joista kolmea voi valmistella etukäteen. Ja niiden osalta prosessi on käynnissä, kuumana. Huippuammattilaisenkin ammattitaito kehittyy.

Kuvassa floristimestari Saija Sitolahti

Lisätietoja
Saija Sitolahti, floristimestari, yrittäjä
puh. 0400 583872, saija.sitolahti@jarvenpaankukkatalo.fi

Floristimestari SAIJA SITOLAHTI – Järvenpään Kukkatalo (jarvenpaankukkatalo.fi)
Instagram @saijasitolahti @kukkatalo
LinkedIn Saija Sitolahti

Kuvia vapaasti käytettävissä

Inteflora Suomi ry
Pirkko Aarnio-Mäkelä, puheenjohtaja, puh. 050 4034000
Katja Teikari, toiminnanjohtaja, puh. 045 1832526, katja.teikari@interflora.fi