Uusi tutkimus tarjoaa vertailukelpoista tietoa kuntakohtaisesta matkailutulosta sekä matkailun työllisyysvaikutuksista koko Suomessa. Sen mukaan Järvenpään välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli noin 45 miljoonaa euroa vuonna 2022. Matkailutulot ovat kasvussa ympäri Suomea, mutta ala on edelleen jäljessä pandemiaa edeltävästä tasosta. Tutkimus on toteutettu näin laajana ensimmäistä kertaa. 

Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista, joka luo työpaikkoja ja verotuloja laajasti ympäri Suomea. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista. Matkailun kuntakohtaisten vaikutusten mittaaminen on kuitenkin haasteellista, koska tarkkoja tietoja yksittäisten matkailijoiden kulkureiteistä ja palveluostoista ei tiedetä. Niinpä vertailukelpoisen tiedon saamiseksi eri matkailualueiden tutkimus tulee tehdä samalla tavalla ja samalla aikasyklillä.

Matkailu on vuosien saatossa jäänyt jatkuvasti muiden suomalaisten isojen teollisuuden alojen varjoon sen kasvaneesta merkityksestä huolimatta. Tämä johtunee osittain siitä, että suurin osa matkailuyrityksistä on pieniä ja yritykset jakautuvat useiden eri toimialojen alle. Siksi alan kokonaisvaikuttavuutta voi olla vaikea hahmottaa. Matkailu on kuitenkin ollut jo vuosia voimakkaassa kasvussa pandemiavuosia lukuun ottamatta ja alan kasvupotentiaali on edelleen valtava. Uusien tutkimustulosten avulla alan vaikuttavuutta voidaan tuoda entistä paremmin esille.

Järvenpää mukana tutkimuksessa

Suomen merkittävimmät matkailukohteet ovat nyt toteuttaneet yhteistyössä laajan tutkimuskokonaisuuden. Tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista vain Lapin kohteet, Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksessa yhteensä 54 matkailualueen matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Tutkimuksessa on ollut mukana myös Järvenpää, jonka välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli noin 45 miljoonaa euroa vuonna 2022. Luku on vajaa 4 prosenttia pienempi kuin aiemmassa 2021 vuoden tutkimuksessa. Matkailutulot ovat suuremmat kuin esimerkiksi terveyspalveluista tulevat tulot (43 miljoonaa euroa). Matkailun kokonaisvaikutukset Järvenpäälle ovat 78,30 miljoonaa euroa.

Suomen kaupungeista Vantaan matkailutulo on kaikista suurin. Sitä selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 prosenttia. Helsingin matkailutulo ei vielä vuonna 2022 ollut samalla tasolla kuin vuonna 2018. Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä.

Myös matkailualan työllisyysvaikutukset keskiössä

Business Järvenpään asiakkuuspäällikkö Heidi Torvinen pitää tärkeänä, että kaupungissa seurataan matkailun tuomia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen vuosittain ja tutkimusmittareiden avulla pystytään kehittämään muun muassa palveluntarjontaa, joka houkuttelee matkailijoita jatkossakin Järvenpäähän.

– Matkailusta puhuttaessa matkailutulojen ja kävijämäärien lisäksi on huomioitava alan tuomat työllisyysvaikutukset. Se, että meillä on tarjota laajasti erilaisia palveluja ja tapahtumia niin paikallisille asukkaille kuin matkailijoillekin, tuo työpaikkoja lisää kaupunkiin. Monipuolista tarjontaa kehitetään yhdessä muun muassa Järvenpäässä toimivien yritysten kanssa.

Järvenpäässä välittömiä palkkatuloja matkailun ansiosta työllistyneille on tullut 3,29 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulot välittömistä palkkatuloista ovat 490 160 euroa.


Lisätietoa:

Power BI -työkalu jossa kaikkien tutkimuksessa mukana olleiden kuntien tulokset