Uudenmaan liitto kertoo 2.6.2020 ilmestyneessä tiedotteessaan, että koronapandemia iskee rajusti Uudenmaan kuntatalouteen. Uudenmaan liiton kunnilta keräämien tietojen mukaan koronapandemian aiheuttamat rajoitustoimet heikentävät maakunnan kuntien taloutta noin miljardilla eurolla kuluvan vuoden aikana. Luku on yli puolet maan kuntakentän koronatappiosta.

– Edellytämme, että hallituksen tulevissa lisätalousarvioesityksissä varaudutaan tuntuvaan korvaukseen Uudenmaan kunnille, sanoo maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Merkittävät työllisyysvaikutukset

Koronapandemia välittömät työllisyysvaikutukset Uudellamaalla ovat vakavat. Tilanne eroaa muusta maasta.

Esimerkiksi työttömyys on lisääntynyt kokonaisuudessaan voimakkaammin kuin muualla. Erityisesti korkeasti koulutettujen työttömyys on moninkertainen. Etenkin palvelu- ja matkailualoille isku on tullut todella rajuna. Rakentamiseen kriisi ei sen sijaan ole toistaiseksi juurikaan vaikuttanut.

Lomautusuhan alla Uudellamaalla on ollut enimmillään jopa 230 000 työntekijää, mikä on noin puolet koko Suomen luvusta. Lomautettuna oli toukokuun lopussa jopa lähes 70 000 henkilöä. Vuotta aiemmin heitä oli 1 400. Muutoksen vauhti on ollut kova, sillä helmikuussa lomautettuja oli vain 3 000.

Uudellamaalla lomautuksia on etenkin palvelu- ja myyntiammateissa. Myös nuorten osuus lomautetuista korostuu. Tulevalle kesälle nuorten kesätyöpaikkoja ilmoitettiin lähes puolet vähemmän kuin edellisenä vuotena.

Uudenmaan liiton mukaan työvoiman kysyntä on laskenut erityisesti toimisto- ja asiakaspalvelutehtävissä, prosessi- ja kuljetusalalla sekä myyntityössä.

Uudenmaan liiton koko tiedote 2.6.2020

Kuntien talouskyselyn tulokset
Talouskyselyn tuloksiin saatiin Uudenmaan 22/26 kunnan vastaukset.

Lisätietoja Uudenmaan liitosta:

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen, puh. 040 589 8415
Aluekehityksen johtaja Juha Eskelinen, puh. 040 575 2993

Kuva: Uudenmaan liitto