Järvenpään kaupunki ja Keuda ovat tänä vuonna vieneet läpi mielenkiintoisen yhteishankkeen, jonka tuloksena syntyi upea Luonnotar-lahjaesine kaupungin käyttöön. Projekti poikii tulevaisuudessa todennäköisesti muutakin ainutlaatuista brändiesineistöä.

Ajatus yhteistyöstä lähti, kun kaupungilla mietittiin perinteisen pöytästandaarin eli pienen vaakunaviirin vaihtamista johonkin toiseen, arvokkuutta huokuvaan lahjaesineeseen. Keuda oli luonteva yhteiskumppani, koska Järvenpään kaupunki on yksi ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän omistajakunnista ja yhteistyö on tiivistä.

Keudan opiskelijoille julistettiin avoin kilpailu, jossa heitä pyydettiin tekemään ehdotuksia arvokkaaksi lahjaesineeksi sekä muiksi brändituotteiksi. Opiskelijoille jaettiin inspiraatioksi Järvenpään kaupungin brändikäsikirja.

Järvenpäässä sisustusalan artesaaniksi opiskeleva Hannu Seppänen päätti tarttua haasteeseen ja hänen luomuksensa lumosivat kaupungin raadin heti kättelyssä. Ensimmäisenä tuotantoon pääsi eri puulajeista ja kupariputkesta loihdittu Luonnotar-lahjaesine. Luonnotar on Järvenpään uudessa kolme vuotta sitten suunnitellussa logossa oleva monitulkintainen tunnus, joka on saanut inspiraationsa Sibeliuksen Luonnotar-runoteoksesta.

– Olin juuri käyttänyt puuta ja kupariputkea valaisinta suunnitellessani ja toteuttaessani. Siitä sain inspiraation Luonnottareen, pian uuteen ammattiin valmistuva Hannu kertoo.

– Lahjaesineen suunnittelu ja toteutus oli kokonaisuutena varsin kiinnostava ja uudenlainen haaste. Projekti osui hyvin oman alan opintoihini ja tarjosi samalla paljon uutta näkemystä tuotesuunnitteluun.

Hannu kertoo, että uuden ammatin opiskelu Keudassa on ollut erittäin mielekästä ja palkitsevaa.

– Suuri kiitos menee sisustuspuolelle, joka on tarjonnut erittäin hyvät mahdollisuudet oman luovuuden käyttämiseen. Hyvän opetuksen ja laadukkaiden työkoneiden avulla olen pystynyt toteuttamaan paljon erilaisia ideoitani. Erityisesti erilaisten älyvalaisimien suunnittelu ja valmistus on ollut mahtavaa.

Hannun toiveena olisi päästä opiskelun jälkeen työhön, jossa voisi käyttää luovuutta, kädentaitoja ja luoda jotain uutta.

Ensimmäinen Luonnotar Vuoden yrittäjälle

Hannu saa työstään kaupungille 500 euron palkkion ja kaikki Luonnottaret varustetaan ”Made by Keuda” -sekä ”Designed by Hannu Seppänen” -tunnuksin.

– Ensimmäisen Luonnotar-lahjaesineen saa omakseen syyskuussa Järvenpään Yrittäjien vuosijuhlassa palkittava Vuoden yrittäjä 2022, yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo kaupungilta paljastaa.

Luonnotar palkinnon pohjassa on tekijän nimet

Upea Luonnotar-lahjaesine ei tule yleiseen jakoon tai myyntiin, vaan se pidetään hyvin harvoissa ja arvokkaissa tilanteissa luovutettavana lahjaesineenä. Ensimmäinen, suunnittelija Hannu Seppäsen itse toteuttama erä Luonnottaria on vain viiden kappaleen kokoinen. Jatkossa niitä tuotetaan Keudan puupuolella vuosittain kaupungin tarpeen mukaan ja tarkoitus on saada sarjatuotantoon myös laajemmin jaettavia tai myytäviä tuotteita, kuten puisia Luonnotar-pannunalusia ja -avaimenperiä.

– On hienoa, että voimme tehdä brändituotteissa yhteistyötä Keudan kanssa ja hyödyntää paikallista ammattiosaamista, Järvenpään kaupungin viestintäjohtaja Heli Komulainen sanoo.

– Luonnotar-logo oli klassikko jo syntyessään ja Hannun siitä toteuttama lahjaesine tekee sille todellakin oikeutta.

Keudan myynti- ja asiakkuuspäällikkö Kirsi Talikainen kertoo, että Keudassa innostuttiin heti uudenlaisesta yhteistyöstä Järvenpään kaupungin kanssa.

– Parasta tässä projektissa on ollut se, että opiskelijamme ovat päässeet näyttämään taitonsa niin idea- kuin toteutusvaiheissa. Kilpailun voittanut Hannu Seppänen on monilahjakkuus, jolle toivomme menestyksekästä uraa tulevaisuudessa, Talikainen toteaa.

Projektiryhmä Luonnotar hankkeessa

Tyytyväinen projektiryhmä: Heli Komulainen kaupungilta, Arto Lehtola ja Kirsi Talikainen Keudasta, palkittu tekijä Hannu Seppänen sekä Susanna Aramo ja Lotta Kaje kaupungilta.