Poikkeuksellinen vuosi 2020 alkaa olla takana. Jokaiseen vuoteen mahtuu aina hyviä sekä huonoja hetkiä. Tästä vuodesta muodostuu monessa mielessä suoranainen sukupolvikokemus. Usean yrittäjän liiketoiminta on ollut haastavassa tilanteessa koronaepidemian vaikean ennustettavuuden ja osaa toimialoista koskevien sulkutoimenpiteiden arvaamattomuuden takia.

”Vaikka korona on tarjonnut tietyille yrityksille myös suuria kasvumahdollisuuksia, on pääsääntöisesti varsinkin suoran asiakaskontaktin kautta kassavirran saavien yritysten toiminta ollut ajoittain jopa mahdotonta”, kertoo elinvoimajohtaja Marko Lehenberg.

”Onneksi joukkoon mahtuu myös toimialoja, joilla koronavuosi näkyy menestyksenä. Esimerkiksi kansallisesti tarkasteltuna päivittäistavarakaupat, peliala, puutarha-ala, sisustaminen ja rakentaminen ovat pärjänneet hyvin. Lisäksi verkkokauppatilausten myötä kuljetus- ja tavarantoimitusala on menestynyt. Iloksemme Järvenpäästä löytyy myös menestyneitä yrityksiä”, jatkaa yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo.

Tukitoimet yritystoimintaan

”Järvenpään kaupunki on pyrkinyt omalta osaltaan auttamaan yritysten selviytymistä pahimman yli, vaikka tämä vakava markkinahäiriö onkin alleviivannut mahdollisuuksien rajallisuutta. Olemme TEM:n valtuuttamana käsitelleet yli 400 yksinyrittäjän koronatukihakemusta, joista 340 sai myönteisen päätöksen. Olemme jatkossa valmiita myös toimimaan tässä roolissa sikäli, kun valtiovalta uusia tuki-instrumentteja ottaa käyttöön, toteaa Lehenberg.

”Kaupungin yritysmyönteisten hankintakäytänteiden kehittäminen ja entisestään sujuvoittaminen on työlistallamme. Paikallisia hankintoja on pyritty lisäämään silloin, kun se vain on mahdollista. Tietoisuus, avoimuus ja markkinavuoropuhelu ovat keskeisessä roolissa. Tätä työtä jatketaan edelleen yhteistyössä paikallisten yritysten, Järvenpään Yrittäjät -yhdistyksen sekä kaupungin hankinta- ja elinkeinopalveluiden kesken”, kertoo Aramo.

Alueellista yritysneuvontaa tuottavan Keuken uudella strategiakaudella yksi painopiste on digitaalisuuden tuomat liiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet. Tätä palvelua vahvistetaan, jotta jokainen järvenpääläinen yritys saa matalan kynnyksen neuvontaa oman liiketoiminnan kehittämisessä – maksutta.

Aramo ja Lehenberg suosittelevat lämpimästi Keuken yrityspalveluiden hyödyntämistä, sillä seitsemän omistajakuntaa mahdollistavat nämä neuvontapalvelut yrityksille. Mieltä askarruttavissa asioissa voi aina ottaa yhteyttä myös kaupungin elinkeinopalveluiden yhteyshenkilöihin.

Positiivisin mielin kohti vuotta 2021

Ensimmäiset rokotteet koronaan ovat oven takana ja voitamme tämän vitsauksen varmuudella. On kuitenkin selvää, että tietyt asiat eivät enää palaa ennalleen ja esimerkiksi digitaalisuus, etätyö ja ylipäätään ihmisten kulutuskäyttäytyminen ovat todennäköisesti muuttuneet pysyvästi. Tämä haastaa myös monen yrityksen liiketoiminnan, mutta onneksemme tähän haasteeseen on myös apua saatavilla.

”Haluamme kiittää jokaista järvenpääläistä yrittäjää ja yritystä. Kiitokset kuuluvat myös kaikille, jotka ovat ostaneet järvenpääläisistä yrityksistä palveluita ja tuotteita vuonna 2020. Ilman yrityksiä, asukkaita ja asiakkaita kaupunki ei menesty, eikä ole elinvoimainen. Siksi paikallisilta yrityksiltä ostaminen on tärkeää. Yhdessä teemme elinvoimaisen kaupungin”, muistuttavat Lehenberg ja Aramo.

Mutta nyt on hetki rauhoittua. Hyvää joulua kaikille!

tontturivi, kuva Pixabay:stä

Lisätietoja:

Järvenpään kaupungin Elinkeinopalvelut / Business Järvenpää:
elinvoimajohtaja Marko Lehenberg, puh. 040 315 3590
yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo, puh. 040 315 3130
etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi