Kaupunginhallitus myönsi 31.3.2020 Järvenpään elinkeinopalveluille tarvittavat valtuudet toimeenpanna työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton toiminta-avustushaku yksinyrittäjille.

Koronavirustilanteella on merkittäviä vaikutuksia monen yrittäjän yritystoimintaan. Järvenpään elinvoimajohtajalla on nyt oikeus myöntää uuden rahoitusmallin mukaista yritystukea yksinyrittäjille. Kuntien tulee käynnistää haku kahden viikon sisällä.

– Haku käynnistyy heti, kun saamme tarvittavat tiedot, hakulomakepohjat ja muut käytännön asiat tietoomme. Tämän hetken tiedon mukaan haun avautumiseen menee kuitenkin vielä jonkin aikaa, mutta meillä on kaupungin tasolla kaikki valmiina päätösten pikaiseen käsittelyyn. Toivomme siksi asiaan mahdollisimman nopeaa aikataulua, sanoo Järvenpään elinvoimajohtaja Marko Lehenberg.

Yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo toteaa, että nyt pitää vielä malttaa hetki, jotta hakuprosessista saadaan tarvittavat lisäohjeistukset. Asiasta tiedotetaan heti, kun hakuprosessi ja toimintatapa on valmis.

Avustussumma on 2 000 euroa yritystä kohti ja sitä voidaan myöntää myös rinnakkain yrittäjille laajennetun työttömyysturvan kanssa. Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.

Valtio rahoittaa tuen vuoden 2020 lisätalousarviosta ELY-keskusten yritystukien myöntämisvaltuuksista 100 miljoonaa euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 31.3.2020