Ostolaskutietojen avaaminen edistää kaupungin talousavoimuutta.

Järvenpään kaupunki julkaisee ostolaskutietoja avoimena datana Tutki hankintoja -palvelussa tiistaista 24.10.2023 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa ostolaskut avataan vuodelta 2022 ja sen jälkeen vuosittain aina tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen. Palvelussa voi tarkastella ostolaskudataa yksiköittäin tai hankintakategorian perusteella. Järvenpään ostolaskutiedot löytyvät palvelusta hakusanalla Järvenpää.

Palvelun julkaisijana toimiva Hansel on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka tavoitteena on tuottaa julkishallinnolle säästöjä tuloksellisella hankintatoimella. Hanselin asiakkaita ovat ministeriöt ja niiden alaiset virastot, kunnat, kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit, Keva ja seurakunnat sekä lisäksi sellaiset julkisoikeudelliset laitokset, joihin valtio tai kunta käyttää määräysvaltaa.

Ostolaskudatan avaaminen edistää avoimuutta, verovarojen läpinäkyvää käyttöä, vahvistaa demokratiaa sekä tukee myös kunnan kustannustietoista toimintatapaa. Ostolaskudatan avaamisessa laskujen sisältöön liittyviä kenttiä julkaistaan määrämuotoisena tietueena. Avattavia kenttiä ovat muun muassa toimittajan nimi ja y-tunnus, laskun summa ja kirjanpidon tilinumero. Avoimessa ostolaskudatan julkaisussa noudatetaan Kuntaliiton ohjeita.

– Ostolaskudatan avointa tarkastelua on odotettu. Palvelu tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden tarkastella, mihin veronmaksajien varoja käytetään, kaupungin laskentapäällikkö Sanna Raatikainen kertoo.

Aloitteen avoimesta ostolaskudatan julkaisemisesta teki helmikuun 2023 kaupunginvaltuuston kokouksessa Järvenpää Plus. Aloitetta kannatti yhteensä 41 valtuutettua.