Business Järvenpää tarjoaa yrityksille monenlaisia palveluja ja yhteistyötapoja. Käytännön työmme on konkreettista, kokonaisvaltaista ja yritystoiminnan eri osa-alueet huomioivaa.

Teksti: Ari Minadis, kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy, kuvitukset: Hansdotter
Pääkuvassa: Business Järvenpään yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo (vas.) ja asiakkuuspäällikkö Heidi Torvinen.
Juttu on alun perin julkaistu Järvenpään asukaslehti Luonnottaressa lokakuussa 2023.

Business Järvenpää on yrityksiä varten

Kanssakulkija, tukija, kasvuun kannustava ja eteenpäin katsova. Näin voisi kuvata Business Järvenpään merkitystä järvenpääläisen yrityskentän tukena, joka haluaa huolehtia yritysten hyvinvoinnista ja menestymisestä sekä olla matalalla kynnyksellä yritysten tavoitettavissa.

Esimerkiksi kaupungin yritysympäristöä kehittämällä Business Järvenpää varmistaa yritysten toimintaedellytyksiä katsoen myös pidemmälle tulevaisuuteen. Järvenpäässä on kuusi yritysaluetta, joita ovat Boogie, Svengi, Intro-4, Terhola, Vähänummi ja Mikonkorpi. Näiden lisäksi keskustan alue on merkittävä paikka yritystoiminnalle. Järvenpään vapaat yritystontit löytyvät Business Järvenpää sivulta tonttikohtaisin tiedoin.

”Boogien koko yritysalueella liiketoiminnat ovat jo käynnissä. Transvalin iso satsaus ja varastoliiketoiminnan tulo Svengiin on uusi, hieno uutisointi. Svengissä, kuten myös osassa muita yritysalueitamme, on vielä vapaita tontteja”, Business Järvenpään yrityspalvelupäällikkö Susanna Aramo kertoo.

”Tulevaisuuden yrittämisen edellytysten varmistaminen ja kehittäminen on aloitettu mm. yritystonttitiekartan suunnittelulla, jossa tarkastellaan kaupungin tonttikehitystä- ja tarjontaa pitkälle tulevaisuuteen sekä sitä, miten tontit parhaiten palvelevat niihin sijoittumista suunnittelevien yritysten tarpeita, kuten esimerkiksi sijaintia, tontin kokoa, rakennusoikeutta ja liikenneyhteyksiä. Yritysympäristön kehittämiseen linkittyy vahvasti kaupungin alueella nyt ja tulevaisuudessa löytyvät erilaiset toimitilat.”

Järvenpään keskustan kehittäminen

Järvenpään keskusta on elinkeinotoiminnan sydän ja aluetta kehitetään yritystoimintaan sopivaksi yhteistyössä kaupungin yritysten kanssa.

”Olennaista kehittämistyössä on keskustan palveluiden löydettävyys, alueen saavutettavuus, nykyisten ja uusien mahdollisuuksien tunnettuus ja tunnistaminen, tapahtumallisuus, palveluiden edistäminen, toimiva yhteistyö yritysten ja eri sidosryhmien välillä sekä viestintä ja vuorovaikutus yritysten suuntaan. Toki myös meidän suuntaamme viestinnän ja ajatusten esittämisen tulee olla helppoa”, Aramo luettelee.

Tiloja asiantuntijoille

Asiantuntija- ja toimistotyöhön keskittyviä toimitiloja on myös toivottu Järvenpäähän nykyistä enemmän. Asiantuntijayrityksiä varten kartoitetaan uudenlaisia toimitilaratkaisuja ja niitä tukevia palveluita ydinkeskustaan, joiden tavoitteena on varmistaa toimistomaisten tilojen saatavuus Järvenpäässä sekä käynnistää kaupungissa toimivien yritysten yhteisö ja sitä tukeva palvelukokonaisuus.

”Vastaamme työn murrokseen ja olemme hereillä toimitilatarpeiden muutosten suhteen teknologisoituvassa maailmassa”, Business Järvenpään asiakkuuspäällikkö Heidi Torvinen sanoo.

Torvinen vinkkaa toimitiloista puhuttaessa, että yritykset ja yksityiset henkilöt voivat myös lisätä vapaita toimitilojaan Business Järvenpään sivuilta löytyvään toimitilapörssiin, joka on ilmoittajille maksuton. Kyseessä on hyvä mahdollisuus tuoda esille yksityisessä omistuksessa olevat tilat, jotta potentiaaliset yritystilaa kaipaavat yrittäjät löytävät ne.

Työvoimaan satsaten

Business Järvenpää on muodostanut työvoimatarpeisiin liittyvän palvelukokonaisuuden, jossa yritysten on mahdollista saada tukea työvoiman saatavuuteen ja osaamiseen sekä työnantajana kehittymiseen. Myös kansainvälisen työvoiman saatavuus nähdään tärkeänä, jonka vuoksi Business Järvenpää on tehnyt yhteistyötä kaupungin osaamis- ja työllisyyspalveluiden, STEP-koulutuksen ja Keudan kanssa.

”Kartoitamme yhdessä yritysten kanssa työvoimatarpeita ja ratkaisuja osaavan työvoiman tavoittamiseksi. Meillä on mahdollisuus luoda Keski-Uudenmaan koulutuspaikoista polkuja kaupungin kärkialoilla toimivien yritysten kanssa – työssäoppimispaikoista aina pysyvimpiin ratkaisuihin. Oppilaitosten avulla on mahdollista kehittää tarpeen mukaan yritysten nykyistä henkilöstöä”, Torvinen avaa.

”Tärkeää on verkostomainen yhteistyö ja tiedonjako. Autetaan löytämään kuhunkin hetkeen paras ratkaisu, mutta katsotaan myös eteenpäin lähivuosien tarpeiden osalta.”

Verkostoitumisia ja kärkialoja

Business Järvenpään vetäminä toimii nykyisin neljä kärkialan kasvuverkostoa, joita ovat elintarvikeala, kauppa ja palvelut, teollisuus sekä kiinteistö- ja rakentamisala. Toimialatarkastelussa Järvenpään yritysten kokonaisliikevaihdosta merkittävä osa liittyy rakentamiseen ja kiinteistöihin, yhteensä 466 miljoonaa euroa, joka on 37 prosentin osuus kaikesta liikevaihdosta. Muita merkittäviä toimialoja ovat teollisuus (16 %), kauppa (20 %) ja elintarvikeala (7 %). Nämä alat muodostavat Järvenpään yritysten liikevaihdosta 80 prosenttia.

Verkostot sopivat kärkialan yrityksille, joilla on kasvutavoitteita. Alan yritykset kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan ajankohtaisista yrittämiseen liittyvistä asioista ja oppimaan toisiltaan. Yrityksiä autetaan myös verkostoitumisessa. Verkostojen tavoitteena on tukea konkreettisesti yritysten kasvua.

Kaupungissa suhtaudutaan innolla myös startup-yrittäjyyteen. Esimerkiksi nuorten urheilijoiden psyykkiseen valmennukseen keskittyvässä startup-yritys ONIT Sportissa ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön Business Järvenpään kanssa.

”Business Järvenpään asiantuntijat tuntevat alueen, siellä toimivat yritykset ja niiden tuottamat palvelut. On mahtavaa, että Järvenpäästä löytyy tällainen taho, joka tarjoaa avaimia kasvuun ja onnistumiseen”, yrityksen perustaja, psykoterapeutti Laura Andelin iloitsee.

Kasvuverkostojen toimintaan ja yrityksiä tukevien palveluiden tuottamiseen osallistuvat myös Business Järvenpään kumppanit. Näitä ovat esimerkiksi yrityskehittäjä Keuke, koulutusorganisaatio Keuda ja yrittäjäjärjestöt.

Business as Unusual

Business Järvenpäässä uudistuminen nähdään tärkeänä osana työtä. Ohjelman mukaisesti on käynnistetty verkkosivuston kehitystyö, jonka myötä on syntynyt Business as Unusual -konsepti ja toimintamalli. Se kuvastaa rohkeaa ja käytännönläheistä tapaa toimia, joka käsittää laajan ja monipuolisen yhteistyön niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Konseptin ja verkkosivuston uudistuksella selkeytetään yrityspalvelujen löydettävyyttä, palvelutarjontaa ja visuaalista ilmettä. Verkkosivuilla on luettavissa myös paikallisten yritysten tarinoita, jotka inspiroivat esimerkeillään. Tarinat tuovat syvempää tietoa, millaista on yrittäminen Järvenpäässä.

”Yrityksemme ja niiden palvelut ovat nimenomaan kaupunkilaisia, vierailijoita ja samalla toisia yrityksiä varten”, Aramo ja Torvinen muistuttavat lopuksi.

Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelman kärkitoimenpiteet vuosille 2023-2030

Järvenpään yritys- ja elinkeino-ohjelman kärkitoimenpiteet

Avainluvut
  • Yli 3 000 yritystä
  • Vuosittain Järvenpäähän perustetaan 300 yritystä
  • Työvoimaa kaupungissa 23 000 ja koko työssäkäyntialueella 900 000
  • Kärkialat muodostavat Järvenpään yritysten liikevaihdosta 80 %
  • 10 suurimman yrityksen maksama yhteisövero on yhteensä 1 M€
  • Lähde: Järvenpään Yritys- ja elinkeino-ohjelma 2023–2030