Sijoittaminen osakesäästötilin kautta tuli suomalaisille mahdolliseksi vuoden 2020 alusta. Vaikka osakesäästötili ja sen tarjoamat mahdollisuudet suhteessa muihin sijoitusmuotoihin ovat olleet mediassa näkyvästi esillä loppuvuoden aikana, on kiinnostus osakesäästötiliä kohtaan yllättänyt. Torstai-iltaan 2.1 mennessä tilejä oli avattu jo yli 41 000.

Osakesäästötili pyrkii kannustamaan suomalaisia entistä aktiivisempaan osakesäästämiseen. Perinteisesti suomalaiset ovat makuuttaneet rahojaan tileillään ja kiinnostus aktiivista sijoittamista kohtaan on ollut vähäistä.

Osakesäästötili on tarkoitettu kaikille osakesäästämisestä kiinnostuneille henkilöille. Tilin kautta voi käydä osakekauppaa, ja sinne voi nostaa osinkoja ilman välittömiä veroseuraamuksia. Pääomatuloverot voitoista maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja ulos. Osakesäästötili sopiikin erityisen hyvin pitkäaikaiselle säästäjälle, joka haluaa itse päivittää salkkunsa sisältöä ja sijoittaa mahdolliset tuotot ja osingot uudelleen.

Eniten osakesäästötilejä on avattu Nordnetissä, jossa tilin avaaminen on ollut mahdollista jo marraskuun alusta alkaen. Lisäksi osakesäästötilin voi avata Nordeassa, Dankse Bankissa ja Mandatum Lifen kautta. Tulevat kuukaudet näyttävät tarkemmin sen, minkälaisen paikan uusi sijoitusmuoto tulee ottamaan suomalaisten yksityissijoittajien keinovalikoimassa.

Suomalaisten rahoista 11% on osakkeissa:

Lähde: Danske Bankin asiakastiedot